onsdag 5 mars 2014

Skapa onlinetidning

Jag älskar online-tjänster, molntjänster. Gärna gratis får de vara också. Jag gillar nämligen grundtänket med gratis. Du behöver inte ha en hel organisation bakom dig, vilket du måste om någonting ska kosta något. Jag gillar det också av den anledningen att skolor som inte har en 1-1 lösning här har möjlighet att eleverna kan arbeta med samma verktyg, men inte riskera att förlora sitt arbete när verktyget (lärplattan eller datorn) används av nästa elev.

Så. Gratis är faktiskt gott. Idag handlar tipset om en online-tjänst för att skapa e-tidningar, fanzines, kokbok, gör-de-själv-guide, eller vad som helst!

Kolla in: http://glossi.com

Jag gillart!

tisdag 4 mars 2014

Matte och läsförståelsestrategier

På Facebook finns en otroligt aktiv grupp som heter En läsande klass (som är precis som man kan ana kopplad till hemsidan med dito namn). För er som inte ännu är medlemmar här så tycker jag att ni ska bli det. Anledningen för alla matematiklärare blev ännu tydligare den 24 januari 2014. Då läste jag Cecilia Sundhs blogginlägg som gjorde mig helt varm i själen.

Självklart kan eleverna använda samma typer av lässtrategier i fler ämnen än de tradtitionella! Självklart! Nu väntar jag med spänning på fler berättelser om samma ämne! För visst är det bra? Visst är det jätte, jättebra?

Jo, du har väl inte missat att Cecilia finns på twitter? Jorå. Följ henne för tusan!

måndag 3 mars 2014

Ukraina i kartor

NY Times kan man lita på! Så öven denna gång när det gäller att förklara något så komplicerat som Ukraina.

Vill ni i klassen tala om vad dom händer i Ukraina och varför? Kolla in denna förklaring, baserad på kartor!

Bild härifrån.


Att man sedan tillåts hålla OS en dag och nästa dag invadera värdlandet ett annat land är, oavsett gasledningar, för mig helt oförklarligt.

söndag 2 mars 2014

Kan du äga en # ?

Inför vinter-OS kom SVT på den briljanta idéen att ge sig själva rättigheterna till en hashtag (#), #mittos14. Anledningen till detta var att SVT ville få rättigheterna till alla bilder som postats, som ni kan se från skärmdumpen här under: "Detta gäller för bilder publicerade under #mittos14".

Bilden kommer härifrån.


 SVT backade efter en mediestorm och de redigerade inlägget. Kul grej, men funkar det verkligen?

Nä.

Debora Sweeney gav följande förklaring 30 mars 2013: "The answer here is quite simple. No. You can’t legally own a hashtag in a traditional sense that is for your private use only. But there are other methods to protecting a hashtag you can employ when going into creating one, particularly if you plan on promoting your business heavily with one."

Så, nej du kan inte äga en hashtag och hela hennes förklaring finns att läsa här.

MEN! Jag gillade verkligen SVT:s satsning att göra något nytt och hitta nya enklare vägar iom vad de nya arenorna, så som twitter, erbjuder. Jag förstår att det ligger mycket krångel och rättsäkerhet bakom detta, men ändå, jag kan inte sluta "lajka" initiativet...

lördag 1 mars 2014

#blogg100

#blogg100 går helt enkelt ut på att man bloggar 100 dagar i sträck.

Fredrik Wass skriver så här: "Den 1 mars startar utmaningen Blogg100 för tredje året i rad (men det går bra att hoppa på även senare). Det går som vanligt ut på att blogga minst ett inlägg om dagen, 100 dagar i rad." 

Jösses. Jag har ju så många tankar, men andra forum har tagit över för min del, så detta blir ett test: Bloggen som verktyg, på väg ut, på väg tillbaka eller är den helt enkelt bara förändrad från hur vi använde den i början?

Jag administrerar i dagsläget
3 bokbloggar
2 bloggar om IKT
2 privata bloggar

2 twitterkonton

1 facebookkonto
3 facebooksidor
4 facebookgrupper

2 instagramkonton

Så det är ju inte så att jag inte finns i sociala medier, och jag tror nog inte att bloggandet är på väg bort, men precis som sms:andet så har den ursprungliga funktionen bland annat flyttats till andra medier. För att ta mig själv som exempel så när jag förrut skulle sms:a någon kan jag idag likagärna skicka ett dm på twitter eller facebook.
I bloggandets början var det för att dela med mig av vardagen, av tips, tankar och få inspiration. Vardagen började sedan att glida över på facebook och instagram, tips och tankar till facebook och twitter. Inspiration plockar jag fortfarande från bloggar, men minst lika mycket från facebook, twitter och pinterest.

Så bloggen i 100 dagar. Håll i er. Nu kör vi.